Kuinka kuvata video puhelimella

Kuinka kuvata video älypuhelimella? 5 vinkkiä!

Sosiaalinen media on pullollaan videoita. Yleinen harhakäsitys on, että näyttävien videoiden kuvaamiseen tarvitaan kallis kamera tai ammattimainen editointiohjelma. Pelkällä älypuhelimella kuitenkin pärjäät mainiosti kevyessä sisällöntuotannossa! Näillä vinkeillä sinustakin tulee sisällöntuotannon mestari.

Viisi vinkkiä älypuhelimella kuvaamiseen:

1. Pysty vai vaaka

Mieti mihin tarkoitukseen videota käytät. Älä kuvaa videota pystyssä, jos aiot julkaista sen vaakana. Huomaathan, että suurin osa editointiohjelmista tukee yleisesti vain vaakavideoita.

Vaakavideo toimii parhaiten Youtubessa ja Facebookissa. Jos julkaiset Facebookissa pystyvideon, sen reunoille jää mustat palkit, jotka eivät näytä hyvältä. Pystyvideo sopii mainiosti Instagramiin. Huomaathan, että kun julkaiset instagramiin pystyvideon, julkaisu näkyy seuraajillesi lähes kolminkertaisena verrattuna vaakavideoon.

2. Valaistus

Helpoin tapa parantaa videoiden laatua on panostaa valaistukseen. Hyvin valaistu kohde erottuu selkeästi taustastaan, mikä tuo ammattimaista lookkia videoon. Usein pelkällä luonnonvalolla pärjää oikein hyvin. Senpä takia kuvauspaikka tulee valita siten, että siihen tulee mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Esimerkiksi sisätiloissa on hyvä kuvata ikkunan lähellä. Yleensä kuitenkin tarvitaan avuksi lisävaloa. Sinun ei tarvitse ostaa studiovalosettiä vaan jo perinteisellä pöytävalaisimella saat ihmeitä aikaan.

3. Äänet

Yksi merkittävimmistä laadullisista tekijöistä videoissa on äänet. Puhelimen mikrofonilla pärjää mainosti, kun valitsee mahdollisimman hiljaisen kuvauspaikan ja varmistaa, ettei tuuli pääse pilaamaan videon ääntä kohinallaan.
Jos tarkoituksena on kuvata puhetta, suosittelen hankkimaan ulkoisen mikrofonin. Jo pienellä rahalla saa kohtuullisen hyvän mikrofonin. Videolla minulla on käytössä Apurute A-lav Lavalier nappimikki (50€).

4. Vakaus

Heiluvat videot eivät ole mukavaa katsottavaa. Puhelimet ovat keveitä ja pieniä, joten ne heiluvat helposti kuvatessa. Tärkeintä on keskittyä pitämään puhelin vakaana. Pidä puhelimesta kiinni kaksin käsin ja estä turhaa liikettä tukemalla kyynärpäät tiukasti kylkiä vasten. Jos kuvaus vaatii liikettä, liiku rauhallisesti polvia joustaen. Vältä pikaisia liikkeitä. 

Halvalla jalustalla saat jo reilusti vakaampia videoita. Alla esimerkkejä kohtuuhintaisista ratkaisuista.

Esimerkkejä jalustoista

5. Sommittelu

Kiinnitä huomiota sommitteluun. Onko kultainen leikkaus sinulle tuttu? Jos ei, niin kaikessa yksinkertaisuudessaan se menee näin: Kun kuva jaetaan 3 x 3 ruudukkoon, tulisi kuvattavan kohteen olla kolmanneksessa kuvaa. Tutkitusti tämä miellyttää eniten katsojaa. Myös symmetriaa kannattaa hyödyntää kuvatessa.

Mikäli tarvitset apua sosiaalisen median kanssa alkuun pääsemisessä tai vaativissakin kampanjoinnissa, ota yhteyttä niin katsotaan yhdessä kuinka me GOsomella voisimme teitä auttaa!